Jongens en meisjes


Valentijn, je liefde verklaren met brief of bloem. Sommige meisjes ontvangen brieven van meerdere aanbidders. Sommige jongens versturen meerdere brieven naar meerdere meisjes. Want "Wat ze liefde noemen, dat bestaat helemaal niet, weten jullie, het is alleen neuken. Dat is alles wat er is - alleen neuken"  sprak Samuel Beckett tot een groep (mannelijke) vrienden, zo lees ik in "Eeuwige Hartstocht Mannen, vrouwen, liefde, sex en het literaire leven " van Joseph R. Orgel. Geen droge bloemlezing, wel een verrassende, smeuïge, soms hilarische caleidoscoop van vlees en verlangen. Toen de vader van William Butler Yeats vernam dat zijn zoon wou trouwen met de half zo oude Georgie Hyde-Lees, was hij ontzet. Maar haar lengte, 1m68, veranderde de zaak: "Ik geloof dat lange vrouwen gemakkelijker zijn om mee om te gaan en om mee te leven dan kleine vrouwen. Ze zijn gevoeliger en zachtaardiger en nemen zich, omdat ze meer opvallen, meer in acht. Kleine vrouwen zijn voortdurend uit het gezicht zodat je nooit weet wat ze uitspoken."

Of Edmund Wilson die verscheidene dagboeken volschreef met zijn amoureuze betrekkeingen en die Frank Harris en Theodore Dreiser deed verbleken tot "kleine jongens". "Wilson was gefascineerd door liefdestechnieken, bedgesprekken, de contouren van borsten met of zonder beha, stilzittende billen, bewegende benen, het zwieren van japonnen, de geur van ondergoed" schrijft Orgel die zich in zijn beschrijvingen evenwaardig toont aan de literaire grootmeesters. Over Peggy Guggenheim: "Ze beantwoordde aan meer dan de eisen: ze zag er goed uit, had een onuitputtelijke energie, een Olympische bankrekening en een seksuele batterij onder hoogspanning. Wat kon een beginnend schrijver in Parijs in de jaren twintig nog meer van een minnares verlangen?"

Maar het laatste woord geef ik graag aan Heinrich Heine. In een brief aan zijn moeder, waarin hij het heeft over zijn allerliefste vrouw: " We leven in de grootste harmonie, in de meest prachtige en kostbare vrede ... We leven in harmonie - dat wil zeggen, ik geef in alles toe."

Comments

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen