Een zwerver verliefd II

"Hier, Arthur van Schendel. Een schitterend romancier, maar geen kat die hem nog leest" luidt het ergens in een recent interview met Brouwers ter gelegenheid van zijn 70 jaren (in een boekenbijlage of toch op internet - mijn geheugen laat me in de steek). Aha, verkeerd gedacht: ik las even terug Een zwerver verliefd.

Gisteren maakte mijn hart een sprongetje bij het vinden van de zevende druk uit 1930, geïllustreerd met houtsneden van Bernard Essers. Zevende druk, klinkt inderdaad niet als een verzamelstuk... Maar de eerste geïllustreerde editie, de vijfde druk uit 1917 (eerste druk was al in 1904), werd blijkbaar slechts gedrukt op 133 genummerde exemplaren en over de zesde druk vind ik online helemaal niets terug. (Tussen haakjes: druk 1 en druk 5 werden uitgegeven door W. Versluys, deze druk 7 is een uitgave van J.M.Meulenhoff - allebei Amsterdam).

Zowel Essers (1893-1945) als van Schendel (1874-1946) zagen het levenslicht in Nederlands-Indië. Arthur werd geboren in Batavia, de toenmalige hoofdstad die nu Jakarta heet (ook de geboorteplaats van Jeroen Brouwers trouwens). Tot 1880 had Batavia de bijnaam "Het Kerkhof der Europeanen". Het vergeelde krantenartikel dat bij mijn aankoop zat ingesloten, leert ons dat ook vader van Schendel niet ontsnapte aan dit treurig tropenlot: "Zijn (d.i. Arthur) vroegste jeugd bracht hij door in welvaart in een klein paleis aan de Gang Scott te Batavia. Zijn vader was officier en verwachtte het tot generaal te brengen, de moeder kwam uit een rijke Oud-Indische familie en bracht als bruidsschat onder meer drie slavinnen in. Vader van Schendel overleed echter jong en binnen de kortste keren verviel het gezin tot armoede. De van Schendels verhuisden naar Amsterdam (...)"

Comments

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen