Stockholmse aantekeningen

  1. Niet de verwachte gegroefde karakterkoppen. Allemaal gezandstraalde gezichtjes, met dank aan de Baltische oostenwind. Gepolijste ovaaltjes met flikkerende, gletsjerdiepe oogjes.
  2. Het belang van de tastzin en het klimaat. De gemiddelde Zweed is hulpvaardig en vriendelijk. De koude verplicht hem tot een sterk lichaam en een goede gezondheid. Die zelfbewustheid wordt aangevuld met een warm sociaal leven en een oprechte interesse in de ander. In het druilerige België daarentegen, lijkt het alsof er elk moment iets op ons hoofd kan vallen. Stel een vraag, en het antwoord luidt: Waarom vraag je dat?  
  3. De ober vraagt of het smaakte. Very good, zeggen we. Van het verschieten misstapt hij zich en keilt hij mijn bierglas omver. 
  4. De eerste nacht: een kamer kleiner en spartaanser dan een kloostercel. De tweede nacht: iets dat lijkt op een hotelkamer: dubbel zo groot en tóch 10 euro goedkoper. Alsof de eigenaar zich schuldig voelt. 
  5. Een Zweeds museaal gebruik: hoed je ervoor om alle informatie te centraliseren. Hier leer je dat het schip 70 meter lang is. Aan de overkant, of op een andere verdieping, leer je hoe breed het is. Het restaurant ligt op de route. Wandelen scherpt de eetlust aan.
  6. Een  verteller pur sang. Zijn vrouw maakt de bordjes, de teksten (Konverzierungssalon, ...) zijn geïnspireerd op herinneringen van zijn en haar grootouders. Wat hij dan zelf doet? Hij handelt in verhalen.
  7. Horseshoe crab -met een b. Loopt al 500 miljoen jaar rond op onze planeet.
  8. De Zweedse politie is onzichtbaar. Maar áls je hen ziet, hebben ze iemand bij het nekvel.
  9. Uitnodigende etalages: kleur en een strakke presentatie.   
  10. Lust & Last. Een tentoonstelling over erotiek in de kunst. Het hele plaatselijke gepensioneerdenhuis is op bezoek. De mannen kijken zuur en sip, de vrouwen kunnen hun pret niet op.

Comments

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen