wein, weib und exlibris

Ex libris van David bekker (Oekraïne, 1984)
Liever enkele echte exlibris in de hand dan tien boeken over het onderwerp, maar dit is waarachtig een bibliofiel uitzonderingetje. Prachtig kleinood over twee liefdes: wijn en exlibris, voor een stuiver op de kop getikt. Mooie wijnrode linnen band, een exlibris (46/100) van Hedwig Pauwels op de voorkaft (zijn er maar 100 van gedrukt, of is deze genummerde uitgave een luxe-editie?) en als crème de la crème een wikkel van stevig 'boterpapier'. Het colofon leest als de menukaart van een driesterrenrestaurant.

Cover met opgeplakte ex libris van Hedwig pauwels (48/100)
De teksten zijn van een zekere Lou Hoefnagels. Exponent van een generatie die ook in 1992 nog straffeloos de woorden "moeder de vrouw aan het fornuis" in de mond mocht nemen, zoal blijkt uit de openingszin.  Inmerc bv blijkt geen wijnimporteur zoals ik eerst dacht, maar wel een  uitgeverij uit Wormer die vandaag deel uitmaakt van/opgegaan is in Uitgeverij Kosmos. 

De kosmos van de exlibris-eigenaars in dit boekje wordt niet alleen opgefleurd door druiventrossen of wijnranken. Vele dromers zien hun universum ook bevolkt door mooie naakte vrouwen: zij verzorgen de pluk, het transport, de persing ... of staan gewoon mooi te wezen. Het boekje verzamelt 64 eigendomsmerken, en Hoefnagels heeft over elke exlibris wel iets interessants te melden over kunstenaar, onderwerp of techniek. Een mooie proeverij dus, die mijn premature liefde voor deze wonderlijke tak van de bibliofilie nieuw leven inblaast!

ex libris van Cyril Bouda (Tsjechoslowakije)

Comments

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen