Ex libris 1890-1950 III

Het zijn geen erotische of hyper-figuratieve ex librissen zoals die al een tijdje in de mode zijn. Las ik ergens op de website van een ex libris-liefhebber: "Mijn Thema's: dieren en lichte erotiek, vaak in combinatie(s)." ;-) Deze juweeltjes uit 1890-1950 verrassen ook door de vormgeving, maar nog meer door de namen van eigenaar en kunstenaar. Online vind je lang niet alles terug, en gelukkig maar: zo kan het zoek-plezier nog even aanhouden. Ook interesse in ex librissen? Hier leest u deel II en deel I. 
 

Exlibris Mr. D. Giltay Veth
De eigenaar was een liefhebber - blijkbaar actief in de Nederlandse Exlibriskring van de Wereldbibliotheekvereniging - en publiceerde in 1950 een Engelstalig en Duitstalig werk over moderne Nederlandse ex librissen - uitgegeven in New York. Van de befaamde Nederlandse versie vind ik niet veel terug.
Ontwerp: Pam G. Rueter (1906-1998).
Op karton. 
 

Exlibris P. de Trouw?
1900
Welkome potloodnotitie achterkant: August H. Sassen. Die Sassen is ons intussen bekend als ontwerper van een ex libris voor Bern Huese. Maar wie was hier de boekbezitter: Patric.P.de Trouw?
JHS is een christogram.
 Raaselachtige notitie: Lit. S.Scheen.
Een hint om het zoekwerk verder te zetten.
  

Exlibris J. Frederick Smith
1949
Ontwerp (gravure) van Ru van Rossem (1924-2007).


Exlibris J. Loeff
Potloodnotitie: eigen ontwerp, 1932.
Ik had het nooit verwacht maar Loeff blijkt een veel voorkomende naam. Is het deze man die in Arnhem in het huwelijk trad? Veel te vroeg voor gissingen, hier is raad nodig van een specialist.
Geplakt op karton.


Exlibris J. van Veen
Notitie op karton: ontwerp (ipse) J. van Veen met de prachtige signatuur rechtsonder. Wie was de man? Op het eerste zicht geen lachebekje maar wel een Grieks-kundige.


Exlibris Johan H.A. Jansen
Dat staat op de achterkant gestempeld, net als zijn adres aan de Nassaukade te Amsterdam.
Johan Jansen (1913-1992) was uitgever en samen met zijn vrouw Hillegonde Ebing een verwoed verzamelaar van ex libris. Hun imposante verzameling werd in 1995 aan het Museum Meermanno geschonken. Ontwerp: Corina. (?)
Partituur + schilderpenselen + boek. Kunstige voorliefdes. 


Exlibris Jacob Mees P. Rzn
De man met de hoogst vreemde naam (en het vreemde portret) onderhield een briefwisseling met Menno ter Braak betreffende leningen voor de Filmliga. Bankier, mecenas?
Op karton.


Exlibris Jan Gall
Geen notitie en onvindbaar op het net. Navraag te doen.
Op karton.


Exlibris I M
Stamt ten laatste uit 1932. Het Utrechts nieuwblad van 7 november 1932 bericht over de diefstal van een boek van Maarten Luther uit 1520, waarin dit exlibris eveneens van de partij was.
Wie was/waren I M?
** En Perkamentus onthult het raadsel: het betreft hier een eigendomsmerk van bibliofiel Isaac Meulman (1807-1868), die er een heel uitgebreide pamflettenverzameling op nahield.


Exlibris Jo Van Wageningen
Als 't kan een beetje vlug! zegt deze boekenliefhebber.
Ontwerp van Kees Valkenstein die aan de adresgegevens achterop het karton blijkbaar samenwoonde met een andere Van Wageningen in Den Haag. Waarschijnlijk gaat het om deze Valkenstein (1862-1952), auteur van jeugdboeken die hij ook zelf illustreerde.
Zou Jo Van Wageningen deze hoogleraar Latijn zijn geweest? Onwaarschijnlijk gezien de uitvoerige Nederlandse tekst.

Comments

Laat ik maar weer eens voorzichtig commentaar leveren...
'JM'(Grypt als 't rypt) is IM is de beroemde 19de eeuwse bibliofiel Isaac Meulman (http://perkamentus.blogspot.nl/2009/12/het-jaar-1868.html)
Prachtig, bedankt Perkamentus, en voorzichtig of niet: becommentarieer maar! ;-) Mooi stukje trouwens, "1868", exemplarisch ook: denk dat ik met mijn hernieuwde biblio-belangstelling nog vaak ga bij jou ga komen koekeloeren en herlezen!
Wat ook betekent dat ik deze reeks anders zou moeten betitelen aangezien Meulman stierf in 1868.
boekendingen said…
Het 'vreemde portret' bij exlibris Jacob Mees is de
‘boekennar’, de eerste in het gezelschap narren dat 'Het Narrenschip' van Sebastian Brant bevolkt (uitgave 1494) (vert.
E. Vandervoort, 2007).
Hah, een beetje zelfspot was Jacob Mees niet vreemd! Op Rabelais.nl vind ik het stukje over de boekennar (vert. Vandervoort) inderdaad terug:
‘Niet zomaar is het boek mijn maat
Waarop ik mij steeds weer verlaat.
Ik vind er altijd steun en baat,
Ook als mij elke zin ontgaat,
Houd ik ze in de hoogste ere:
Ik wil de vliegen van hen weren.
[...]
Net zoals hij [Ptolemeus] heb ik veel boeken,
Waarin ik nooit kennis zal zoeken.
Waarom mijn zinnen ook belast
met studie? Zo wordt ge Fantast!’
:-) Wel opvallend dat hij hiermee zijn kapittels opent. Eerst dacht ik: goed zo, hij ontziet de gegoede klasse niet, maar de andere excerpten die ik nu even kon lezen, lijken behoorlijk reactionair - je wordt er alleszins nieuwsgierig naar. Blijkbaar verzorgde Albrecht Dürer enkele gravures/illustraties, weet niet of deze boekennar ook van zijn hand is? Leuk, nog wat extra speurwerk voor de boeg ..

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen