Ex libris 1890-1950 II


Voor de ex libris-liefhebbers, geneaologen en amateur-geschiedkundigen schakelen we meteen over naar deel 2. Wat me bij deze digitale ontsluiting opvalt is: ik moet toch wat literatuur terzake aanschaffen, het genot kan nog uitgediept! Uw minzame bijdrage is welkom. Hier leest u deel I.


Exlibris A. Brom Jr.
Abraham Brom jr. (1881-1960) werkte bij de Universiteitsbibliotheek van Utrecht. Hij was, u raadt het echt nooit, ook een gepassioneerd organist.
Van de ontwerper J.A. Jacobs vind ik weinig terug, al schreef hij in De witte mier een 'praatje' neer over ex-libris.
Op karton geplakt.


Exlibris A.W. Boon
Groot exemplaar, op het karton staat genoteerd: origineel houtsnede.
Over deze Boon vind ik niks terug, dus moet er gezocht naar hints in de afbeelding. Bestaat er trouwens een deftige handleiding exlibris-symboliek? De vlieg, en wat is dat daar bovenaan? Plantengroei? Beide verbonden door een trechter? De vlieg die zich laaft aan een of ander gemos? Was deze man een vliegendeskundige (dipteroloog)?


Exlibris Bart Schouwink
Hier is Bart Schouwink weer - nu in rode inkt. Ook daar vind je heel weinig van terug, behalve een boektitel. De drukpers als steunbeer van de kathedraal: was deze man naast schrijver ook drukker? 


Exlibris Willem Bronkhorst
De slang rond de staf (aesculaap) maakt de dokterstitel overbodig, maar deze buitengewoon hoogleraar longziekten heeft dan ook meerdere verdiensten, waarvoor hij meermaals geridderd werd .
Potloodnotitie achterkant: J. Verzun (?), 1930.
 

Exlibris Coenraad Pieter Vander Feltz
Potloodnotitie op kleverige, te bevochtigen achtergrond:A.J. Bieruma Oosting, ga ervan uit dat dit dezelfde is als in reeks I (zeer gelijkend trouwens).


Exlibris Constant Ottevanger
De vogel in kwestie lijkt niet verheugd met het bezoek van de salamander.
Potloodnotitie achterkant jammer genoeg onleesbaar.


Exlibris Cool-Giltay
Roos en sikkelmaan, dus deze combinatie Cool-Giltay (?) was hoogstwaarschijnlijk communistisch gestemd.
Potloodnotitie achter: Kees Koeman, 1931.


Exlibris C.C.A. Croin
'Mate in alles + houd vol met beleid' luidt de ietwat eigenaardige spreuk. Constant Charles Adolphe Croin is een raadsel. Op wikipedia vindt men bij dit lemma de vraag naar meer info (rechtsonder). En links en rechts vindt men wel een flodder, maar ik sluit me aan bij de vraag. Zou het gaan om deze C.C.A die geridderd werd in 1927? (een leraar)


Exlibris E.J. de Groot
Ontwerp van Johan Briedé, 1918. Van de Groot vind ik voorlopig niks terug.
 

Exlibris Ed Ipers
Zijn exlibrissen sieren meerdere antieke boeken. Maar wie was de man? De eigenaar van een Antwerpse 'kantoorboekhandel'? En wat betekent de aanduiding SP QN? Wie het weet mag het zeggen.
Tot de volgende!

Comments

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen