Invloedrijkste think tanks 2012Even off topic, hoewel het misschien ook aansluit bij jullie interesses. Think tanks. Wie zijn ze? Wat doen ze? Ze komen maar zijdelings in het nieuws - ook nu geeft het rapport hieronder geen aanleiding tot een artikel in de reguliere pers. Nochtans, het zou me niet verbazen als de fluisteraars van de think thanks zich zonder veel poeha met analyses en becijferde studies in het centrum van de macht weten te wurmen.

Think tanks spelen een belangrijke rol in het geven van beleidsadvies omdat ze tegemoetkomen aan de nood van analyse, cijfers en onderzoek van bestuurders en economische leiders. Idealiter is een think tank geworteld in de academische wereld en speelt die aldus go between tussen openbaar onderzoeksinstituut en nationale/Europese politiek. Maar in welke mate die groepen al dan niet neutraal zijn of integendeel gelinkt aan een of andere belangengroep, daar is het moeilijk antwoord op te geven (er zijn er nogal wat met private input). Wel kunnen we ervan uitgaan dat ze niet onbelangrijk zijn.

Zonet publiceerde The Think Tanks and Civil Societies Program van de Universiteit van Pennsylvania haar rapport met een overzicht van de belangrijkste think tanks wereldwijd in 2012.

Dat is a thrilling read omdat:

1) Er van pagina 18 tot 23 wereldwijde mega trends worden opgelijst van een veranderende maatschappij (en dus ook veranderende rol van de think thank).

2) Er zowaar enkele Belgische denktanken meespelen in de absolute top, zoals het mij onbekende Bruegel.

3) Je meteen zin krijgt om die verschillende denktanken eens van naderbij te bekijken (de meeste van hun online studies zijn betalend, maar er gaat toch een nieuwe wereld open).

Veel lees- en/of denkplezier.

"The world we live in can be characterized by what has been described as the Four Mores: more issues, more actors, more competition and more conflict." (p. 23)

Comments

Piet Perkament said…
Valt me nu pas op in de titel 'thanks'?
Oeps, thanks Piet Perkament. :-)

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen