Timboektoe: welke manuscripten zijn verbrand?

De nuance is vaak het eerste slachtoffer van de oorlog. Jammer genoeg ook in de oorlogsberichtgeving, en al zeker in landen die er rechtstreeks of onrechtstreeks bij betrokken zijn. Want we weten allemaal: de embedded journalist hoeft zich echt niet in een tropenkostuum te wurmen om dan half uitgedroogd en ijlend verslag te doen voor de camera. Je hebt er ook die op de koele redactie zitten en hun stukjes als het ware al klaar hebben en gewoon wachten op de 'shoot!' van de hoofdredactie.

Zodoende maak ik als boekenliefhebber toch enkele kanttekeningen bij de recente berichtgeving over Mali: de gretigheid waarmee gisteren en vandaag bericht werd en wordt over de verwoesting van verschillende gebouwen in Timboektoe, waaronder de befaamde bib, het Ahmed Baba Instituut waar 70.000 eeuwenoude manuscripten worden bewaard. Die zouden, volgens de berichten, allemaal in vlammen zijn opgegaan.

De stad is al minstens 24 uur door de Malinezen en Fransen heroverd. De hele wereldwijde berichtgeving was tot nu toe gebaseerd op een telefoontje dat de burgemeester van Timboektoe pleegde met een journalist van The Guardian. De burgervader (die ook met o.a. Reuters belde) kreeg zijn info van een informant.
He (de burgemeester dus) added: "This is terrible news. The manuscripts were a part not only of Mali's heritage but the world's heritage. By destroying them they threaten the world. We have to kill all of the rebels in the north."
Vandaag pas krijgen we de eerste beelden te zien over dat wat 24 uur lang de propaganda, pardon de berichtgeving, domineerde. Het is nog niet helemaal duidelijk of de resten die we zien liggen nu effectief eeuwenoude manuscripten waren, en hoeveel manuscripten er dan wel verdwenen/verbrand zijn.

Enkele kanttekeningen:
  • Tijdens een oorlogs- of bezettingssituatie zijn er vele manieren waarop iets zoek kan raken.
  • De rebellen, die in vele media steun wordt toegekend van 'Al Qaida', worden wat graag afgeschilderd als cultuurloze en cultuurbedreigende barbaren. Ze bezetten Timboektoe echter al vanaf april, terwijl ze deze brandschatting blijkbaar pas uitvoerden bij hun gedwongen aftocht op zaterdag.
  • De eeuwenoude vraag: welke waarde kennen we toe aan het individuele mensenleven en welke aan het collectief? Van de doden weinig nieuws, maar cultureel erfgoed? Dan steigert de Westerse wereld.
Afwachten wat de uiteindelijke balans gaat zijn.

Comments

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen