Jules Verne: een wonderlijke combo

Jules Verne, ik waag me er nog niet aan. Onbewust associeer ik die avonturen met Kuifje: internationaal erkend maar ook ontdaan van dat 'je sais pas quoi', misschien iets te veel 'grootste gemene deler'. De lezer is nog niet geactiveerd, de bibliofiel daarentegen kan de verlokking niet weerstaan, zeker niet voor een schijntje. En al zeker niet als er - alweer - een tijdsdocument en zodoende garantie in de aanbieding zit. En wat voor één. Alweer een boek ter beloning/bekroning van een scholiere. Wat een wonderlijke combo trouwens, de jongedame Marguerite Vanhees herleid vanuit leraarsperspectief:

 
10de prijs voor goed gedrag + 1ste voor vlijt? Hoe rijm je zoiets? Een woelwater dat uitblinkt in tijdelijke opstoten van concentratie of gezwoeg? Vreemd ... geen natte vingers te bespeuren weliswaar op dit vignet.
 

*27 Augustus 1899: schitterend. Nog net op de valreep een adrenalinestroompje genereren bij die boekenliefhebber anno 2013. Had er 1901 gestaan, dan had ik het misschien niet aangeschaft.
 
Het boek in kwestie is een blauw bandje in goede staat (wat roestige plekjes op beginpagina's - noblesse oblige) en en werd uitgegeven door Jacobus G. Robbers te Rotterdam. Dit is dus niet de (tweede) Elsevier-druk uit 1913 die online tegen onmogelijke prijzen wordt aangeboden. Dit is the  real thing, de eerste druk (van Robbers) uit 1884.   
 

Comments

Frits Roest said…
Dit is inderdaad een van de zeldzamere blauwe bandjes! Hoewel geschonken in 1899 heeft hij niet de mindere Elsevierband die vanaf 1895 werd ingevoerd (nieuwe goedkoope uitgave!), maar de originele Robbersband. Dit heeft te maken met het feit dat deze titel aanvankelijk helemaal niet liep bij Robbers en bij Elsevier. Uiteindelijk is het dus bij twee drukken gebleven. Geschatte oplagen: 1e druk 6000, 2e druk 5000exemplaren. Zie de nieuwe Jules Verne bibliografie, 3e druk, p. 34.
Piet Perkament said…
Opvallend vooral is dat ze werden uitgereikt aan meisjes! Leek en lijkt me toch vooral een jongensserie
Hartelijk bedankt Frits voor de deskundige toelichting. De eerste druk uit 1884 kreeg dus in 1895 een ander goedkooper jasje aangemeten? Wonderlijk.

Beste Perkamentus, goed gezien. Ik verbaasde me over het feit dat meisjes toen al school liepen, maar ik ben dan ook maar een halve holbewoner en ken de onderwijsgeschiedenis niet. Het zijn wel allebei gemeentelijke/stedelijke scholen, allebei een handtekening van de burgemeester ook, dus deze boekgeschenken werden waarschijnlijk centraal aangekocht door het gemeentebestuur. Alleen een geschenk voor goede leerlingen of waren er ook andere gelegenheden (trouw, jublilea, ...) die zich leenden tot zo'n boekgeschenk?
Piet Perkament said…
Nee, dit zijn typisch late voorbeelden van wat in de voorgaande eeuwen bekend stond als een prijsband. Behalve een leren of perkamenten stempelband zat daar ook 'de prijs' in, d.w.z. een tekst zoals in jouw boeken. Zie bv. http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/boekbanden/prijsbanden
Fantastisch, bedankt voor de link. Dit lijkt me dan een uitgeversband (ingeplakte prijsopdracht in al gebonden exemplaar). De andere daarentegen (speciaal gebonden) voldoet aan de prijsband-codes.
Piet Perkament said…
Ja, dit zijn typisch 19de eeuwse uitgeversbanden. Inderdaad werden ze vaak centraal ingekocht - in een flinke hoeveelheid - door het schoolbestuur. Daardoor komt het wel voor dat het boek soms (veel) ouder is dan de datum die op de prijs staat.
Da's geen bezwaar voor de boekenliefhebber. ;-) En die flinke stapel legt wschlijk uit waarom ook meisjes deze 'jongensserie' kregen...
Frits Roest said…
Inderdaad is het ook na 1895 nog steeds een blauwe linnen band, maar van mindere kwaliteit linnen dan de eerdere. Er waren natuurlijk nog overschotten, die waren overgenomen van de vorige uitgever. Deze werden eerst opgebruikt. De versobering betreft trouwens niet alleen de band, ook de landkaartjes (achterin de boeken) worden in de nieuwe goedkoope uitgave niet meer herdrukt

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen