de bijsluiter als bijwerking

Ijdelheid, treurnis: wees gerust, in dit hoekje van de Standaard boekhandel had ik het rijk voor mezelf. 'Big data' spookte door mijn hoofd, en dus belandde ik bij de afdeling inwisselbare waren: communicatie, online media, management, marketing. Boeken die al gedateerd zijn bij verschijnen.  Bijsluiter-boeken over blogs, digital branding, sociale media. De bijsluiter als bijwerking. Gedrukte gedrochten, borrelende uitstulpingen van de online onderstroom. Papieren placebo's, daar waar zelfmedicatie onze enige hoop is. Willen die uitgevers nu echt per se failliet? En hoe zit met de papierindustrie? En geeft zo'n auteur dan zijn eigen boekje af als visitekaartje of zo? En de omloopsnelheid van boeken? Is dit het dan? Is dit het drama van het boekenvak, zijn dit de gestolde tranen van de uitgever? 

Moedeloosheid springt me naar de keel, als een uitgehongerde jakhals. Ach, big data, waar zitten jullie? Was 'Big data' eigenlijk wel de titel? In elke andere winkel had ik de kassierster, de schoonmaakploeg en de terloopse klant aan de tand gevoeld, maar hier neemt zo'n vraag al snel de allures aan van een rogatoir. Titel? Uitgever? Auteur? Publicatiedatum? ISBN? Waarom wil u dat boek? Waarom koopt u geen mooie verjaardagskaart, spannende zomerthriller of de nieuwste Jamie Oliver? En dus verliet ik mak en weemoedig (meewoedig) de winkel met Halfgod verzamelaar van Komrij, als een beteuterde wijnliefhebber die het alweer met een Chateau Pétrus 2005 moet doen.
 

Een dag later is de wrok getemperd, de lucht opgeklaard. De kat vleit zich als een leeuw voor mijn aangezicht, de eksters kraaien. Berustend nestel ik me in de zomerse zetel. En ik lees Komrij's stuk uit 1987 over 'computerboeken':
"De computer, die pretendeert paperassen overbodig te maken, heeft in werkelijkheid een heel nieuwe papierstroom op gang gebracht.  (...) Door bedrukt papier laat men zich instrueren hoe men papier dat nog blanco is bedrukt krijgt. De computer hangt er wat onhandig tussenin."
Computerboeken uit 1987 of sociale media-boeken uit 2013: "Waarom doet de computerwereld niet wat des computers is?" En alweer moet ik constateren dat de scherpe zienigheid van Komrij (doorzien is voorzien) nog altijd pertinent is. En dat ook wel nog enkele decennia zal blijven. Prachtboek.

Comments

Piet Perkament said…
Bravo! Mooi proza van een boekenliefhebber.
Bedankt! Zeer mooi compliment van een boekenliefhebber. :-)
Joke said…
Je bedoelde natuurlijk Big Data van Viktor Mayer-Schönberger en Kenneth Cukier. Ik heb 'm zelfs op m'n reader staan. Maar Komrij als troost is niet onaardig toch? je had het slechter kunnen treffen...
Dat is em: de big data revolutie! En nu breng je me aan het twijfelen: nu al (online) bestellen of wachten op jouw recensie? Vooralsnog verkies ik het laatste. :-)

Komrij: geen klachten :-)

Ik was gewoon teleurgesteld: maak je de verplaatsing dan eens naar een 'nieuwe' boekhandel, hebben ze die titel niet in voorraad die ik zo graag had gehad.
Joke said…
Ik zou kiezen voor bestellen, want op die bespreking van mij zul je nog wel een hele tijd moeten wachten, die staat achter in een rij van 20? 30?

Het is wel een heel specifiek boek wat lang niet elke boekhandel zal hebben, maar ik vind wel dat ze zouden moeten weten waar je het over hebt, vooral omdat dit een boek is wat door de New York Times is uitgelicht: http://www.nytimes.com/2013/06/11/books/big-data-by-viktor-mayer-schonberger-and-kenneth-cukier.html?ref=books

en nu met het PRISM-schandaal ook nog eens uiterst aktueel!
Bedankt voor die mooie link Joke, ben nog meer geprikkeld nu. Lijkt meer dan de moeite!

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen