de vrouwelijke blik

Interessante gesprekken van Dana Linssen met female directors Phie Ambo, Nishtha Jain, Kim Longinotto, Anneke Smelik. Over 'the female gaze'. En dat feminisme, dat woord dat zoveel ruis oproept, eigenlijk gewoon gaat over gelijkheid tussen man en vrouw.

Comments

Kim said…
nooit geweten? staat ook gewoon in het woordenboek (van Dale) (raadpleeg bij twijfel altijd het woordenboek ;)):


fe·mi·nis·me (het; o)
1
het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen
haha Kim, je brengt me aan het lachen ("door een vertrekking van de mondhoeken en de onderste delen van het aangezicht, al of niet vergezeld van een reeks hoorbare ademstoten, een gewaarwording van vrolijkheid of of opgewektheid uitdrukken" ;-))

Ja, 't is soms goed om terug naar de kern/basis te gaan, dank!
Kim said…
het is ook eigenlijk wel grappig. zoveel mensen zijn in de war wat feminisme betreft, terwijl dat fijne boek zelfs online een helder antwoord heeft.
Ik heb hier de papieren versie staan - jammer dat de lijst uitdrukkingen die de laatste pagina's vulde, verdwenen is! Ja, het is grappig om zo te kunnen verwijzen naar de bron en daarmee heel wat vulling naar de papiermand te verwijzen - 't is 'm die invulling die zo verwarrend is: alsof er meerdere soorten feminisme zijn, dat is de indruk die wordt gewekt - terwijl het idd heel helder en simpel te vatten is. (en ik vind het grappig dat jij daar zo droog naar verwijst :-) Als iedereen zou uitgaan van zelfde betekenis = correctere discussies, maar minder of meer leerrijk? (voordeel: geen verwarring, nadeel: verwarring/chaos kan net tot nieuwe inzichten leiden - of natuurlijk ruis, al naargelang ;-))

Popular posts from this blog

Crisis of transitie?

vreemde, hoopvolle dagen